Roman

De onzichtbaren

De onzichtbaren is een wervelende roman over leugens en bedrog, over verzwegen leed en over de tragische neergang van een systeem dat miljoenen mensen verweesd achterliet.

Auteur

Frank Nellen

Uitgeverij

Hollands Diep

Uitgekomen op

26-09-2023

De onzichtbaren is een wervelende roman over leugens en bedrog, over verzwegen leed en over de tragische neergang van een systeem dat miljoenen mensen verweesd achter zou laten.

Kiev, eind jaren tachtig. Het eens zo machtige Sovjetimperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev houdt Dani’s jeugdvriend Pavel een geestdriftig betoog tegen het socialisme. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek. Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en verlaten oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Verhalen over kosmonauten en onvermoeibare arbeiders, over de komst van een paradijs op aarde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.

"Frank Nellen verdient een groot publiek voor ‘De onzichtbaren’: een enerverend verhaal […] Invoelend en overtuigend."

de Volkskrant

"Frank Nellen heeft een wonderschone manier van vertellen. Zijn tweede, vlammende roman over een Sovjet-verhalenverzamelaar, even goed als relevant, leest als een trein."

Bernice Breure, De Telegraaf ****

"Deze roman straalt zoveel autoriteit en vertelplezier uit. Nellen krijgt het voor elkaar om met een paar streken een stoet aan personages in een ver land en in een andere tijd tot leven te wekken."

Gerwin van der Werf, Trouw

"Schrijnend en buitengewoon boeiend. Frank Nellen is een groot verteller."

Judith Eiselin, NRC ****

"Een pakkend boek over de teloorgang van idealen."

Nouveau

"Een zeldzaam talent"

Leon de Winter

"Wauw, wat is dit een ontzettend goed boek [...] ik werd helemaal meegesleurd."

Radio 1

"Jaloersmakend strak en mooi proza"

Irwan Droog

"De onzichtbaren is een gedurfd meesterwerk, zoals zelden vertoond in onze literatuur."

Koen Eykhout, De Limburger *****

Verkrijgbaar bij o.a.