‘Hou ze in de gaten!’ aldus de Volkskrant over de meest veelbelovende kunstenaars van 2024. Frank Nellen, schrijver van de veelbesproken roman De onzichtbaren, behoort dit jaar tot één van de drie literaire talenten om in de gaten te houden komend jaar. NRC riep Nellen daarnaast uit als dé rijzende ster van 2024 in de categorie Literatuur.

Nellen is een schrijver met een onnadrukkelijke stijl, natuurlijk, en niet erop uit zichzelf te bewijzen. Voor hem is het schrijven ‘iets exotisch’, een plek waar hij zijn emoties de ruimte kan geven, een atoombom op Parijs kan laten vallen, of kan opgroeien in Kyiv eind jaren tachtig.

Geertjan de Vugt, de Volkskrant

Zijn schrijven begint met research, met „lezen, lezen, lezen, lezen”, van historische ooggetuigenverslagen tot „droge kost”. Door steeds meer feiten te kennen, kon hij steeds meer inkleuren van het Oekraïne onder Sovjetbewind. „Hoe meer je weet, van de machthebbers tot de mensen op de fabrieksvloer, hoe meer verbanden je gaat zien – en hoe meer je er ook bij gaat voelen.”

Interview in NRC, door Thomas de Veen

Ook in de eindejaarslijstjes werd De onzichtbaren meerdere keren tot de beste boeken van 2023 uitgeroepen. We zetten ze voor je op een rij:

2x in NRC lijstjes van recensenten: Judith Eiselin en Judasz Dekkers

De 10 beste Nederlandse romans volgens NRC

Nummer 5 van de 57 beste boeken van 2023 volgens de Volkskrant